Det finns ju verkligen många inredningsprogram att välja av, samtliga kanaler har minst ett (ibland flera) och den stora frågan är ju så klart: vilket är bäst? Först, låt oss lista vilka som finns:heminredning ljus liten

  • Äntligen Hemma (tv4)
  • Sommar med Ernst (om det nu kan räknas som inredningsprogram? Det är ju lite mer av pyssel?) (SVT)
  • Arga snickaren (tv5)
  • Roomservice (tv5)
  • Sofias änglar (tv5)
  • Bygglov (tv4)
  • Från koja till slott (trean)
  • Vem bor här (SVT)

…och säkert många, många fler.

Vilket är då det bästa? Det är svårt att säga, men de tre stycken som nog fått mest positiv uppmärksamhet är Äntligen Hemma, Sommaren med Ernst och Roomservice. Och eftersom det finns en viss osäkerhet om man kan kalla Ernsts program för rena inredningsprogram, väljer vi att säga att Äntligen Hemma och Roomservice är de bästa. Av dem två är det sedan nära på omöjligt att välja.

Äntligen Hemma:

Äntligen hemma täcker mycket, med allt från barnens rum till trädgården. Dessutom är Martin Timells röst helt i hand med inredning, man behöver bara höra honom säga hej för att tankarna ska föras till en hammare. Det är mycket trevligt att titta på, samtidigt som man lär sig någonting. De ger ofta ganska specifika tips, som att du hittar rätt lampa för rummet på den här affären, på den här avdelningen, på den här hyllan, i den här färgen och med den knappen. Du behöver med andra ord aldrig leta speciellt länge för att hitta till deras tips. Däremot, om man ska ge de någonting negativt, är det väl att de inte är så aktiva på internet. Då hade man gjort det ännu lättare att hitta rätt, exempelvis hade bara kunnat skriva ut: http://confidentliving.se/produkter/belysning/inne/golvlampor så hittar man rätt lampa.

Plus: bra tips, täcker mycket (allt från sovrum till trädgård), mycket trevligt och välkomnande
Minus: lite dåligt uppdaterade på hur man kan använda näthandel

Roomservice:

Roomservice slog stort när det kom för några år sedan, och absolut alla kvinnor över 25 år blev kära i Johnnie och Mattias som höll i det. Deras värme slog i rutan och programmet blev snabbt populärt. Det är fortfarande populärt även fast det inte sänds på samma sätt längre. En av programledarna blev ju sjuk, någonting som gjorde att programmet inte kunde fortgå på samma sätt. Det mest positiva med Roomservice är att de ger  värme. Dessutom är de verkligen bra på det de gör. I detta reportage från Härligt Hemma (Aftonbladet) har Johnnie och Mattias, tillsammans med deras inredningsarkitekt Mia byggt och snyggat till ett kök och ett badrum. Resultatet visar tydligt på hur duktiga de är.

Plus: Mycket duktiga på det de gör, innebär mycket värme och glädje
Minus: Inte lika mycket sändningstid

Vinnare? Måste nog bli Äntligen hemma, främst för att de funnits så länge och är det första inredningsprogrammet man tänker på när man tänker på det. Men samtliga inredningsprogram är såklart bra, men nu vet vi i alla fall vilket som är bäst.