Är du en riktig filmfantast som även älskar att recensera de filmer du ser? Varför inte börja erbjuda dina tjänster till tidningar eller sajter som tar in filmrecensioner? Du kan jobba som egen företagare och själv bestämma över din lön och tid.

Om du väljer att arbeta som egen företagare är det viktigt att du har koll på hur mycket du tjänar och när och hur mycket du ska betala till Skatteverket. Du har lite att sätta dig in i när du ska börja driva ditt eget företag.

Betala korrekt inkomstskatt

Du vet förmodligen redan att inkomstskatt är något alla måste betala oavsett anställning eller arbetstid. Men vad du kanske inte har koll på är att du som egen företagare också måste betala in något som heter egenavgifter.

“När du driver aktiv näringsverksamhet måste du själv betala dina socialavgifter i form av egenavgifter. Full egenavgift är 28,97 procent.” står att läsa hos Skatteverket.
Om du är anställd hos ett företag sköter de denna bit och du betalar bara inkomstskatt. Det är en av de stora skillnaderna på att vara anställd och att vara egen företagare.

Se om du har råd

Skulle du vilja börja recensera filmer på heltid är det viktigt att du har återkommande kunder. Annars är det inte säkert att du har råd att betala hyran varje månad. Om inte kanske det kan fungera som ett roligt extraknäck vid sidan av ditt nuvarande jobb. När du får fler kunder kan du se över att frilansa på heltid.