Under 2014 började olika streamingtjänster slå igenom på allvar. Sedan dess har utvecklingen gått spikrakt uppåt. Idag är streaming ett av de vanligaste sätten att njuta av film och tv-serier. Nu kommer en närmare titt på fenomenet och varför det är här för att stanna.

mobil titta serieI de nordiska länderna är streaming rekordstort. Sverige, Norge och Danmark är ledande i Europa. I undersökningar säger över 85% att de tittar på tv och video över internet. Många använder sina mobiltelefoner. Tyvärr händer det att mobiltelefonens display går sönder. I så fall kan du laga iphone till ett förmånligt pris. Det blir mycket billigare än att köpa en ny mobil.

Vilka streamingtjänster är populärast?

Olika åldersgrupper har olika vanor. Bland de yngre internetanvändarna är Netflix och Youtube riktigt populära. Äldre åldersgrupper använder främst play-tjänster som till exempel SVT Play och TV4 Play. Allra populärast är tjänster som är helt gratis att använda, men betalda streamingtjänster är också på stark frammarsch. Där märks förutom Netflix även Viaplay, HBO Nordic, C More och SF-Anytime. En av de största fördelarna är att slippa all reklam som präglar traditionell tv.

Hur ser framtiden ut?

Framgångarna för streamingtjänster har gjort att allt fler företag fått upp ögonen för marknaden. Här kommer en lista med några intressanta alternativ som lär locka många kunder i framtiden:

  • Prime Video – Amazon har utvecklat en egen streamingtjänst som kallas Prime Video. Tjänsten strävar efter att vara billig och prisvärd. Tanken är att användare ska kunna ta del av ett brett utbud av kvalitetsfilmer men även en del med mer udda innehåll.
  • Apple TV Plus – Apples största satsning någonsin kommer innehålla filmer, dokumentärer och tv-serier som produceras av Apple. Lanseringen har redan inletts och tanken är att ta upp kampen med bland annat Netflix. Apple TV Plus blir även billigare än sin stora konkurrent.
  • Disney Plus – Disneys streaming riktar sig mot yngre användare och givetvis de som gillar det innehåll som Disney numera äger, bland annat Star Wars. Flera andra företag med omtyckta karaktärer ägs också av Disney, till exempel Marvel och Pixar.

 

Många streamingtjänster går att prova helt gratis

Nästan alla stora streamingtjänster tillåter nya användare att prova tjänsten utan kostnad i allt från två veckor och uppåt. Det kan vara bra för den som vill prova på tjänsten och upptäcka spännande tv-serier, samt för att se om innehållet rättfärdigar nivån på månadskostnaden.