I år har vi varit hemma mer än någonsin med feber och förkylningar. Feber är sällan farligt utan ett vanligt symptom vid exempelvis influensa eller andra virusinfektioner. Här kommer tips på hur du lindrar dina symptom, när du bör söka vård och vad du kan göra för att få tiden att gå när du är hemma sjuk.

Feber innebär att kroppens temperatur är högre än den normalt brukar vara. En temperatur över 38 grader brukar räknas som feber inom vården. Att få feber är ett vanligt symptom vid exempelvis olika virussjukdomar som förkylningar och den förhöjda kroppstemperaturen är en del av kroppens försvar mot viruset. Men feber är också ett av de vanligaste symptomen vid en infektion av det nya Corona-viruset och förekommer även vid bakterieinfektioner. Just nu är det också rekommenderat att du lämnar prov för covid-19 om du har feber i mer än 24 timmar:

– Information om hur testningen går till ges via telefonsvar eller på respektive vårdcentrals hemsida. Det kan exempelvis finnas en drive-in-mottagning, drop-in eller möjlighet att boka sitt besök i förväg, skriver Dagens Nyheter i en artikel.

Det här kan du göra vid feber

Ladda upp med bra serier och filmer och gör dig bekväm i soffan, ett Netflix, Disney+ eller HBO-abonnemang är en bra investering inför höstens influensor. Ett hett tips att streama är “Star Wars: Mandalorian” som finns på Disney+ och som ger timmar av underhållning i bästa George Lucas-andra. Om du har feber är det nämligen viktigt att du vilar och tar det lugnt. Du behöver dricka mycket och vid behov ta febernedsättande medicin. Vanligtvis går febern över efter några dagar men du behöver alltid stanna hemma tills du är helt återställd för att inte smitta andra.