Människor har, sedan tidernas begynnelse, tyckt om att klä ut sig. Masker har använts i olika syften: som ett sätt att beskydda sig från onda andar, som modesymbol och för att kunna ägna sig åt dekadent och socialt oacceptabelt beteende utan påföljder.

Dessa syften är kanske grunden till att maskeraden fortfarande lever vidare som fenomen. Och inget maskeradfirande är lika påkostat som det amerikanska halloweenfirandet. Där är det vanligt – ännu vanligare än här – att använda högtiden för att avbilda eller hylla kända personligheter. Kanske inte så konstigt – med tanke på att vi talar om kändiskulturens Mecka. Och här är några förslag på olika slags kändisbaserade maskeradkläder och halloween kostymer:

 

  • Fiktiva karaktärer – Ofta har en skådespelare ett fåtal definierande roller. Som lämnar oåterkalleliga spår på deras karriärer och hur vi upplever dem som personligheter. Och det finns kanske ingen mer smickrande hyllningsform än att visa ikonisk värdet i en skådespelares rollprestation.

 

  • Memes – Ordet ”meme” är en sammanslagning av orden gene och mimema (grekiska för att imitera) och lanserades först av forskaren Richard Dawkins för att beskriva en kulturell motsvarighet till genetisk evolution. En meme är en idé, som sprider sig och utvecklas genom människor. Dessa resulterar ofta i olika internetkändisskap och virala bilder. Här är ett exempel på hur en meme-baserad maskeraddräkt kan se ut.

 

  • Politiker – Som satir eller politisk ståndpunkt. Att klä ut sig till våra folkvalda ledare har ett demokratiskt syfte, i att det avdramatiserar det maktförhållande som allmänheten befinner sig i till dessa. Att driva med våra politiker är ett privilegium som vi inte ska ta för givet.

 

  • Döda stjärnor – En, kanske lite makaber, tradition som är ganska vanlig i USA. Att klä ut sig till de stjärnor som gått bort under det gångna året. Och som därför är extra närvarande i folkmedvetandet. Det finns vissa riktlinjer för hur man gör detta på ett smakfullt sätt. Man bör till exempel göra sitt bästa för att hylla personens liv, inte håna dennes död.

 

Kritik mot den amerikanska maskeraden

Det finns vissa negativa röster kring vårt halloweenfirande. Som just hävdar att det är en del av en osund amerikanisering. Och en konsumtionshögtid, skapad av företag för att öka försäljningen. Men det är viktigt att komma ihåg – ingen högtid kan startas och efterlevas utan folkligt stöd, och alla våra högtider är importerade.