Idag sänds mängder av tv-program i temat döden, livet efter döden och program där hem hemsöks av osaliga andra. Men en fråga återstår fortfarande: Varför blir vi så fascinerade av döden?

”Är det något som man faktiskt kan säga med säkerhet är att döden och dess oförklarligheter fascinerar oss” läs mer genom att klicka här.

Att tro på spöken och titta på tv-serier så som Det okända är en sak, men den riktiga döden är en helt annan historia, och den vill Utbildningsradion berätta om. För sanningen är att vi alla en dag kommer att lämna denna jord bakom sig och ingen vet vad som händer då. Så kanske är det just därför som UR valde att starta tv-serien Nyfiken på döden 2014. I den programserien försöker man besvara frågor som berör vad döden faktiskt innebär, vad som händer och hur man gör i olika delar av världen när någon dör. I programbeskrivningen säger UR att seriens mål är att belysa döden ur olika perspektiv och under seriens gång besöker man totalt 25 olika länder för att se hur olika religioner och kulturer påverkar hur man ser på döden, kroppen och själen. Likaså möterman forskare, filosofer, konstnärer och alldeles vanliga människor som faktiskt är i behov av att andra dör, märkligt nog. Till exempel berör de olika avsnitten allt från det politiska om döden, lönsamheten och livet efter döden – men får man några konkreta svar? Ja, det är upp till tv-tittaren att själv avgöra.

begravning kista Mindre