Vad får man om man korsar feminism, 40-tal och superhjältar? Svaret är Agent Carter, min favoritserie på tv just nu.

Captain America kan vara den töntigaste superhjälten av alla. Han skulle möjligen kunna funka på 40-talet. Det var också det som man tog fasta på i filmen från 2011: Captain America – the First Avenger. Den utspelar sig helt enkelt på 40-talet, en tid då det känns som att människor kunde se upp till en man i blå-vit-röda trikåer med en sköld. Hayley Atwell spelade Peggy Carter i filmen, och repriserar rollen i denna serie om åtta avsnitt, som sändes när en annan Marvel-serie, nämligen Agents of S.H.I.E.L.D., hade uppehåll mellan två säsongshalvor.

Agent Carter utspelas efter att andra världskriget tagit slut. Agenten Peggy Carter har, som så många andra kvinnor (i verkligheten) upplevt en större frihet under kriget, eftersom männen varit ute i fält och kvinnorna har gjort deras jobb. Men nu är kriget slut och männen tillbaka. Det innebär att många kvinnor tvingas tillbaka till köket, men Carter kommer lite bättre undan: eftersom hon är ensamstående och har utmärkt sig under kriget får hon arbeta som en sorts sekreterare.

Ganska snart förändras dock något. Strategic Scientific Reserve (SSR), den säkerhetstjänst där Carter arbetar, börjar jaga Howard Stark (om man kan sin Marvel vet man vem detta är, men det har ingen betydelse för hur man upplever serien). Denne forskare och affärsman tros ha sålt kraftfulla vapen till USA:s nya fiender. Det kalla kriget är under uppsegling, och detta bildar fond till serien.

Snabbt får dock Carter dubbla lojaliteter, hon blir nämligen kontaktad av Howard Stark, som har gått under jorden. Han vill ha hennes hjälp för att rentvå sitt namn, och till sitt förfogande får hon hans butler Edwin Jarvis. Det visar sig att en mystisk organisation som kallas Leviathan har stulit vapen från Stark.

Återseenden

Den som sett andra serier i historisk amerikansk miljö kommer att känna igen en del. Det är samma sexism som i Mad Men, och Shea Whigham, som spelade polischefen i Boardwalk Empire, spelar Carters chef Roger Dooley. I ett av de första avsnitten dyker också en av mina personliga favoriter upp: Andre Royo, som spelade heroinisten Bubbles i The Wire, har en liten roll som nattklubbsägare.

Eftersom det här är en Marvel-serie blir det en hel del action, men det är sällan man får se så här snygga kläder i actionserier. En rolig grej är att karaktärerna i serien lyssnar på en radioföljetong som handlar om hjälten Captain America, som hela tiden måste rädda det dumma våpet Peggy Carter från olika faror, exempelvis kidnappare. Det ger nästan ännu mer tidskänsla än kostymerna och växeltelefonisterna. Samtidigt förstärker det sexismen.

Ganska mycket sammanfattas i den här trailern. Om ni frågar mig är serien det bästa man kan se på tv just nu. Jag vet att det sista avsnittet redan har visats, men jag ligger lite efter. Det är ABC som gjort serien, och de har ingen streamingtjänst i Sverige. Som tur är går det dock att se serien på Netflix här i Svea Rike. Läs mer om det här.